Здобувачі кафедри – учасники кіберхакатону

29 квітня у Луцькому національному технічному університеті відбувся «День кібербезпеки: відкриті дискусійні панелі, кіберхакатон». Організатори заходу: кафедра комп’ютерної інженерії та кібербезпеки, Міністерство цифрової трансформації України, Волинська обласна державна адміністрація та Швейцарсько-українська Програма EGAP, що впроваджується МБО «Фонд Східна Європа».

Мета події – пошук рішень та шляхів вирішення проблем оцінювання ризиків і загроз, моделювання, розробки методів захисту і кіберзахисту об’єктів критичної інфраструктури, розвитку інформаційних систем та технологій. Захід відбувся у форматі дискусійних панелей та кіберзмагань між командами студентів. Наш Університет представляли дві команди, що складались із здобувачів ОП Кібербезпека та захист інформації. Змагання відбулись у форматі СТ (це скорочення від «Capture the Flag», тобто захоплення прапорця). Така форма проведення хакатону – інноваційний захід, який надає можливість командам змагатися в галузі кібербезпеки та показати свої знання та навички у різних аспектах цифрової безпеки, включаючи вразливості програмного забезпечення та захист мережі від кібератак. Завданняя для кожної із команд полягало у тому, щоб зламати систему, шукаючи та експлуатуючи її вразливості. Також учасники шукали приховані повідомлення та вирішувати різні криптографічні завдання.

Ст. викладач Володимир Гаращенко долучився до дискусійної панелі “Дня кібербезпеки”, де представники СБУ, Нацполіції та Держспецзв’язку розповіли про нові шахрайські схеми в період війни, методи заволодіння коштами осіб, їхніми особистими даними з використанням фішингу в месенджерах та соцмережах, сучасні тенденції здійснення кібервпливу країни-агресора та організацію їх протидії, а також провели загальний огляд кібербезпеки національного рівня в сучасних реаліях.