Відбувся семінар “Взаємозв’язок ОПП ЗВО із професійними стандартами у сфері безпеки інформації та кібербезпеки”

Сьогодні НПП кафедри комп’ютерних наук та кібербезпеки відвідали семінар “Взаємозв’язок освітньо-професійних програм ЗВО із професійними стандартами у сфері безпеки інформації та кібербезпеки”. Спікер семінару – учений секретар Державного НДІ технологій кібербезпеки Держспецзв’язку Олександр Юдін.

Спікер розповів про роботу над формуванням національної рамки кваліфікації з кібербезпеки та над створенням нових професійних стандартів у галузі кібербезпеки. Зазначений процес відбувається за підтримки Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України». При розробленні нових профстандартів враховані найкращі міжнародні підходи та досвід. Насамперед – Стратегічної освітньої ініціативи у сфері кібербезпеки США (NICE). Юдін О.: «Розроблення професійних стандартів проходило на базі імплементації американської рамки кваліфікацій NICE Cybersecurity Workforce Framework, а також враховували базу європейської рамки – European Cybersecurity Skills Framework».

Серед кроків, які вже були зроблені:

  • До державного класифікатора професій вперше за багато років були внесені зміни та додані нові професії у галузі кібербезпеки та інформаційної безпеки. Загалом тепер їх у класифікаторі 27.
  • Цього року за ініціативою Держспецзв’язку були розроблені та у листопаді затверджені шість нових професійних стандартів для таких професій як розробник систем захисту інформації, адміністратор мереж і систем, фахівець сфери захисту інформації, аналітик з безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем, фахівець з питань безпеки, інструктор-методист з інформаційної безпеки та кібербезпеки. У 2023 році Держспецзв’язку планує розробити профстандарти для 14 інших нових професій, внесених до класифікатора.

Також були обговорені аспекти розробки та оновлення освітньо-професійних програм за спеціальністю 125 Кібербезпека.